Tavoitteena sähköinen ykkössija

Ministeri Suvi Lindén

 

Viestinnän ja verkkoliiketoiminnan elvytysohjelman tarkoituksena on yritysten ja median yhteisvoimin sekä ministeriöiden tukemana luoda kansanliike, jolla palvelut ja asiointi vaihtuvat paperimaailmasta sähköiseen maailmaan. Näin varmistetaan Suomen kilpailukykyisyys kun talous taas alkaa elpyä.

 

Yrityksiä halutaan innostaa ja motivoida hyödyntämään jo olemassa olevia sähköisen liiketoiminnan ja asioinnin välineitä, joita viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan käytetään nykyisin vielä liian vähän.

Sähköisessä asioinnissa, viestinnässä ja verkkopalveluissa on tarjolla koko yhteiskunnalle valtava tuottavuus- ja kustannushyöty.

Yritysten kannalta on välttämätöntä, että myös julkishallinto rakentaa sähköisen asioinnin infrastruktuurin kuntoon. Valtion hallinnossa on laskettu, että esimerkiksi yhden paperisen ostolaskun käsittely maksaa noin 30 euroa ja sähköisen laskun käsittely maksaa noin 9 euroa, siis 70 % vähemmän. Valtio ja kunnat vastaanottavat yhteensä noin 13 miljoonaa ostolaskua ja lähettävät liki 30 miljoonaa laskua. Säästö on valtava. Valtionhallinnon tavoite on vastaanottaa ainoastaan sähköisiä laskuja jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Sähköinen asiointi on tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan mukaan kehittynyt Suomessa liian hitaasti. Palveluita tulee edistää erityisesti terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Tavoitteena onkin, että valtion hallinnon kaikki palvelut yrityksille ja kansalaisille ovat saatavissa vuonna 2013 sähköisesti yhdestä paikasta yhdellä tunnistautumisella.

- Infrastruktuuria ja palveluita on kehitettävä nyt, jotta taantuman jälkeisessä tulevaisuudessa Suomen kilpailukyky on turvattu ja palvelut sekä yrityksille että kansalaisille ovat valmiina, viestintäministeri korostaa.

 

 

< Palaa