Työ ja vapaa-aika umpisolmussa

Arto Tenhunen

Kuusi kymmenestä tekee töitä lomallakin, kertoo Sopranon juuri julkistama kesälomatutkimus. Se ei ole mikään ihme, sillä saman tutkimuksen mukaan vain kahdeksalle prosentille palkataan loma-ajaksi tuuraaja. Jonkunhan ne työt on tehtävä. Toinen tuore selvitys kertoi, että työntekijät iloisesti hoitelevat pankkiasiat ja Facebook-päivitykset työajalla. Jopa seksisivuilla seikkaillaan ja nettiostokset hoidetaan työnantajan laskuun.

Monelle meistä sähköpostista on tullut niin tärkeä yhteydenpitoväline, ettei siitä luovuta edes kesälomalla. Kuinka tuuraaja voisikaan asettua jonkun toisen luoman verkoston keskelle. Nuorille addiktoiva asia ei ole tyypillisesti sähköposti vaan joku sosiaalisen median ryhmä, vaikkapa IRC-galleria tai mese. Koululainen ryntää kotikoneelle välittömästi koulusta päästyään, jotta ei jäisi mistään paitsi, ulkopuoliseksi. Aivan kuin vanhempansa kesälomalla.

Islannin tuhkapilven jo hiukan laannuttua moni meistä on huomannut matkustamisen palavereihin olevan usein aivan turhaa. Videoneuvottelut toimivat loistavasti mistä vain, kunhan nopeat langattomat yhteydet vain pelaavat. Mikä sitten olisi riittävä perustelu olla osallistumatta kesälaitumelta vaikkapa johtoryhmän palaveriin?

Sähköinen laskutus etenee nyt tiikerin loikin, sillä se säästää turhaa työtä ja luontoa ja rahaa. Laskut on helppo tarkistaa sähköisesti omalta koneelta. Eikä se ota kuin tunnin pari - lomallakaan. Sillä seurauksella, että loma-ajatukset ja lomatekemiset kuitenkin katkeavat. Äiti ei tänään leivo eikä isi ehdi ongelle.

Töissä on aina ongelmia, joita harvalukuiset sijaiset eivät pysty heti ratkaisemaan. Tuuraajan on helpompaa laittaa lomailijalle tekstari tai kohteliaasti meili, kuin itse ryhtyä asiaa ratkomaan. Entisaikaan ei pomoa lomalta häiritty, ellei tehdas ollut tulessa. Internetistä etsitään perheen yhteiset kesäriennot mökillä, tilataan multakuorma pihaan, tarkistetaan kauppa-auton aikataulu, varataan vuokramökki ja maksetaan laskut. Samalla on liiankin helppo myös tarkistaa työsähköpostit ja juuttua niihin.

Nopeat langattomat yhteydet laajenevat Suomessa vauhdilla. Yritykset ja yhteiskunta pystyvät tarjoamaan verkkopalveluja, joista ei ennen voitu edes uneksia. Siirtyminen sähköiseen laskutukseen tuo uutta kilpailukykyä yrityksille. Verkkokaupan avulla maamme syrjäinen sijainti on mahdollista kääntää eduksi. Videoneuvottelujen ansiosta etäisyydet katoavat. Koululaiset käyttävät jo nyt monissa kouluissa läppäreitä kirjojen sijaan. Seuraavaksi kevyt sähköinen kirja syrjäyttää raskaan koulurepun kokonaan. Korketasoisen koulutuksen ja kielitaidon ansiosta Suomi saavuttaa pysyvän kilpailuedun yhdistämällä viestinnän ja verkkoliiketoiminnan.

Suomella onkin juuri nyt edessään hengästyttävä mahdollisuuksien ikkuna. Mutta kaikella on kääntöpuolensa. Tietokoneessamme on tuuletin, ihminen tarvitsee lomaa. Järki kulkee paremmin kun sen välillä antaa huilata. Pidetään siis huoli, että meillä on työn lisäksi elämä. On uskallettava vaatia itseltään breikkiä, aivan samoin kuin vaadimme lapsiamme rajoittamaan tietokonepelien käyttöä.

Hyvää lomaa

Arto Tenhunen
Toimitusjohtaja
Soprano Oyj

Arto Tenhunen on ministeri Suvi Lindenin nimittämä Viestinnän ja verkkoliiketoiminnan elvytysohjelman johtaja. (vivere.fi)

Palaa