Bo Harald, Tieto

Paperilasku jää eläkkeelle vihdoin Suomessakin

– Jos e-laskuun ei siirrytä pian, kukaan Suomessa ei voi lähteä eläkkeelle, kärjistää Bo Harald, maailmanlaajuisesti tunnustettu sähköisen pankkitoiminnan suunnannäyttäjä ja sähköisten e-businesspalvelujen kehittäjä.

Taantuman keskellä erityisesti yritysten tulisi keskinäisessä laskutuksessaan ottaa vakavasti e-laskutuksella saavutettavat säästöt.

Elinkeinoelämän keskusliitto on laskenut, että itsessään e-laskuun siirtymisellä säästetään 2,8 miljardia euroa vuodessa. Välillisesti säästö tietysti moninkertaistuu, kun rutiinitöistä saadaan siirrettyä työvoimaa tuottavampiin hommiin. Länsimaissa, joissa syntyvyys laskee ja eläkeläisiä on koko ajan enemmän, verkkoratkaisut ovat pelastus.

E-laskun edullisia ympäristövaikutuksiakaan ei sovi unohtaa.

– Yhdestä paperilaskusta tulee 100g hiilidioksidipäästöä, mikä tekee Euroopan tasolla 2,8 miljoonaa tonnia vuodessa, Harald konkretisoi.

Suomelta odotetaan paljon kehitystä

UPM, Kesko, Nordea, Tieto, Tampereen kaupunki, Lindström, Aditro, valtiosektori kokonaisuudessaan…, Bo Harald listaa ostopuolella paperilaskuille takarajoja asettaneita organisaatioita. Tähän ryhmään on tulossa monta sekä suomalaista että monikansallista yritystä tänä vuonna. Veronmaksajilla on kaikki syy kysyä milloin hänen kuntansa liittyy edistyksellisten joukkoon.

– Suomessa tämä on nyt helppoa ja meillä on selkeä etumatka, kun lähes 150 000 yritystä ovat jo sopimustasolla mukana ja käyttöönotto sisäänajovaiheen jälkeen on jo helppoa, Harald toteaa.

Valtioneuvostostakin on linjattu tavoite, että valtaosa suomalaisista laskuista siirtyy verkkoon viimeistään vuonna 2010. Harald toivoo, että kehitystä vauhditettaisiin myös läpinäkyvällä hinnoittelulla. Paperilaskun korkeampi hinta on nyt piilossa, eikä se ohjaa kuluttajia oman etunsa mukaisiin valintoihin. Harald toteaa Suomen menettäneen kärkipaikan kuluttajapuolen e-laskutuksessa muille Pohjoismaille paljolti sen takia, että siellä hintaohjaus on ollut itsestään selvä valinta.

– EU-työssä olemme huomanneet, että meiltä odotetaan paljon – enemmän kuin joskus ehdimme tajuta. Se on tupla-tilaisuus – voimme todellakin vaikuttaa EU:n meitä koskeviin päätöksiin – ja voimme etupainotteisesti kehittää uusvientiä laajallakin rintamalla.

– Ajamme EU:n kehitysbussia ja suunnittelemme sen reittiä – kun monet kilpailijamaat odottavat pysäkillä. Siinä on vissi ero. Mutta jos emme nykyistä paljon konkreettisemmin ja rohkeammin toimin edistä käyttöönottoa, jää tämäkin todellinen etumatka hyödyntämättä. Hän lupaa samppanjapullon sille, joka löytää yhdenkin hyvän syyn, miksei nopea e-laskuun siirtyminen kannata.

< Palaa