Bo Harald, Tieto

Tietoyhteiskuntaetumatka kasvaa nyt

Olemme nyt ottamassa selkeästi lisää etumatkaa tietoyhteiskuntakehityksessä laajan yrityskentän taloushallinnon osalta. Meillä on ennestään ollut nopein ja automatisoiduin maksuliike ja paras lähtökohta seuraaville tasoille laajimman verkkopankkikäytön ansiosta. Seuraava taso on verkkolaskutus ja siinä on nyt tapahtunut käytönkin osalta läpimurto kun 150 000 sopimusvalmiudessa olevaa yritystä ryhtyvät ottamaan palveluja käyttöön.

Kuluttajilla on yli 4,5 miljoonaa verkkopankkisopimusta. Kun e-laskutarjonta sielläkin on ratkaisevasti kasvanut, on itsestään selvää, että tämän kätevän maksamisen ja suoraveloituksen omaisenkin palvelun käytön hyvin jyrkkä nousu jatkuu. Käyttöönottoa edistää merkittävästi se, että valtiosektori ja mm seuraavat yritykset ovat julistaneet takarajoja (useimmat tämän vuoden puolella paperi- tai sähköpostilaskuille: Nordea, Lindström, OpusCapita, Aditro, Tieto, UPM, Rautaruukki, Kesko, Wärtsilä, Hansel ja Kone.) Kaupungeista ovat mukana Tampere, Helsinki ja Espoo – veronmaksajilla on lupaa odottaa lisää, vain selkeä takaraja säästää veroeuroja. E-laskuaste on jo yli 70% Tiedossa, noin 55% Tampereella ja noin 65% Helsingissä. Paperilaskuista peritään nyt myös laajemmin erillistä hintaa – hyödyllinen tieto kansalaiselle ja yrityksille, jotka joka tapauksessa maksavat kaikki kulut.

Kun verkkolaskutus nyt yleistyy näin nopeasti, voimme lisätä etumatkaamme myös seuraavalla tasolla, joka on PK-yritysten kirjanpidon automatisointi. Kun EU:n arvonlisädirektiivi ajaa kassapohjaista kirjanpitoa alle 2 miljoonan liikevaihdon yrityksille ja meillä tiliote kelpaa maksun tositteena, niin yhdistämällä maksettu lasku elektroniseen tiliotteeseen voidaan täysin automaattisesti hoitaa potentiaalisesti jopa 200 000 yrityksen kirjanpitoviennit. Tämä lähes sensaatiomainen tilaisuus helpottaa PK-kentän rutiineja, ei vaadi mitään suuria investointeja tai vaikeita sääntömuutoksia.

Automatisoidun kirjanpidon perusteella voidaan myös yhtenäistää viranomaisraportointikoodistoja ja paljon muutakin. Kaiken kaikkiaan toteuttaa EU:n linjaama 25 %:n hallintokulusäästötavoite nopeammin kuin kilpailijamaissa.

Nyt on todellakin näytön paikka – osaammeko toimia nopeasti ja rohkeasti ja kasvattaa etumatkaamme hyvinvointia luovassa yrityssektorissa? Muuhun meillä ei kyllä ole varaa.

< Palaa