Anteeksi - Kiitos - Ole hyvä
Meillä on monesti muistoja sanonnoista mitä lapsuuden perheessä käytettiin ja korostettiin. Itse muistan, miten omassani korostettiin sanojen "anteeksi – kiitos – ole hyvä" tärkeyttä. Omassa arjessani huomaan, että kiitän usein, anteeksi ja "olen pahoillani" käytän asiayhteyden mukaan ja ole hyvä'ä käytän harvemmin.
Sanoilla, niiden sanomisella tai sanomatta jättämisellä, on iso merkityksensä - monessa mielessä. Aivojen kautta merkityksellisten sanojen kuuleminen ja kyseisessä hetkessä olevassa kemiassa on tärkeytensä ja oma vahvuutensa. Monesti kirjoitettua tekstiä saattaa lukea kursorisemmin, eikä aivot ehkä rekisteröi kaikkea kirjoitetun nyansseja. Joten siis, pienet ja yksinkertaiset sanat, mutta niin merkitykselliset, sanottuna tai kirjoitettuna. Ne tekevät meistä inhimillisempiä, lisäävät empatiaa ja ovat tärkeitä vuorovaikutussuhteille.
Mietteitä ANTEEKSI ja OLEN PAHOILLANI -merkityksistä:
Molempia käytän vaihdellen. Riippuen asian tai tapahtuman yhteydestä, niiden sävyssä on eroa.
ANTEEKSI on enemmän suora ja konkreettinen anteeksipyyntö. Otan vastuun teostani tai sanomisestani ja pyrin tekemään korjaavia toimenpiteitä asian suhteen.
OLEN PAHOILLANI ilmaisee enemmän tunteita ja empatiaa. Pahoittelen tapahtunutta ja tunnen aidosti myötätuntoa toista kohtaan. Voin sanoa olen pahoillani myös enemmän kollektiivisesti, ottaen osaa tilanteeseen/tapahtumaan missä minulla ei ole osallisuutta.
Mietteitä OLE HYVÄ'stä:
Itse käytän sanoja vähemmän, enkä muista milloin olisin esim. asiakaspalvelun yhteydessä kuullut sanoja käytettävän. Olemme ehkä tämän suhteen minimalistia ja hyvin vähäeleisiä, välttäen liiallista sanailua. Näidenkin sanojen käyttöönotossa voisimme korostaa antamisen iloa ja toisen huomioon ottamista.
Mietteitä KIITOS-sanasta sitten vähän enemmänkin:
Heti tuli mieleeni Haloo Helsinki -yhtyeen kappale "Kiitos ei ole kirosana". Se on sekä positiivisuutta ja kiitollisuutta korostava kappale. Se arkipäiväisesti kertoo arjen ja elämän ylä- ja alamäistä ja siitä, miten oikeasti on tärkeää arvostaa pieniä asioita ja ihmissuhteita ympärillämme. Pysähtyä kiitollisuuden äärelle vaikeinakin hetkinä ja havaita miten nuo tilanteet muokkaavat meitä ja tekevät meistä vahvempia. Laulun sanoma on yksinkertaisen voimakas ja kiitollisuus voi auttaa näkemään elämän kaikkine sen vivahteineen valoisampana ja merkityksellisempänä. "Kiitos ei ole kirosana" on tärkeä huomio yksinkertaiselle kiitollisuudelle, jolla voidaan osoittaa sekä arvostusta että rakkautta.
Itse annan mielelläni palautetta, kiitän usein ja mielelläni, mutta annan myös herkästi rakentavaa palautetta, varsinkin jos jokin asia ei ole asiakas- tai käyttäjäystävällistä, ja näistä palautteista saan monesti myös kiitosta. Eilen annoin rakentavaa palautetta taholle millä erään järjestelmän käyttäjäystävällisyys ei ollut nähnyt asiakasystävällisyyttä lainkaan eikä ollut millään lailla tällä vuosikymmenellä (ehkä tällä vuosisadallakaan). Sain vastauksen "saatatte olla oikeassa". Eli näinkin voidaan asiaan suhtautua.
Jonkun verran pidämme asioita nykypäivänä enemmän tai vähemmän itsestäänselvyyksinä. Tällöin kiittämättä jättäminen ei ole välttämättä tahallista, vaan asia jää yksinkertaisesti huomaamatta. Elämme kiireistä aikaa ja tällöin kiire ja keskittyminen tähän hetkeen jättää epähuomiossa tilanteen arvostuksen puolitiehen. Näihin tilanteisiin toivoisin jotenkin enemmän hereisyyttä – pysähtymistä arjen ja kiireen keskellä. Havainnoimaan tilanteita ja asioita ympärillämme, aidosti pysähtyen ja kiinnittäen huomiota asioihin ja ilmiöihin.
Ilolla olen seurannut pojan joukkueurheiluharrastamista salibandyn saralla lähes 15 vuotta. Istuit vaihtopenkillä tai olit varapelaajana, maalinteon jälkeen kaikki menevät antamaan "läpsyt" kentälliselle joka teki maalin. Todella nostattavaa ja yhteishenkeä kohottavaa toimintaa. Tällaisesta meidän mikrokosmoksen yksittäisinä pelaajina tulisi ottaa oppia ja havainnoida, mikä mahdollinen vaikutus sillä olisi kollektiivisesti makrokosmoksen tasolla.
Vaikka kiittäminen voi joskus tuntua ylivoimaiselta, soisin sen tapahtuvan. Se tuo meitä lähemmäs toisiamme, vahvistaa ihmissuhteita ja luo positiivisempaa ilmapiiriä. Kiitoksen sanominen on harvemmin "pois" sanojaltaan, monesti tekee kiittäjästä myös onnellisemman. Kiitos on myös hyvin yksinkertainen tapa osoittaa arvostus ja kunnioitusta ja voi tehdä molempien päivästä paremman.
Otetaanko huomioon ja harjoitteluun arjen pienet nostattajat:
Sanomalla anteeksi – avaamme oven uudelle alulle.
Sanomalla kiitos – näemme arvon arjessa.
Sanomalla ole hyvä – jaamme iloa ympärillemme.
Laita "kiitos ei ole kirosana" -kappale soimaan ja nauti päivästäsi.