Palautteenannosta itselle

17.12.2024

Matka kohti tietoista palautteenantoa itselle - pysähdy ja arvosta itseäsi

Kuinka usein pysähdymme tehtyjen asioiden äärelle ja annamme itsellemme aidosti tunnustusta? Kuinka usein huomaamme, miten hyvin suoriuduimme tai mitä uutta opimme? Usein kiireisen arjen keskellä tämä jää täysin tekemättä. Itsensä arvostaminen vaatii tietoista pysähtymistä, mutta se voi myös olla yksi tehokkaimmista tavoista kehittää itseään ja lisätä hyvinvointia.

Hetkellisen palautekeskustelun merkitys
Entisessä elämässäni meillä oli kehityskeskustelu esimiehen kanssa kerran vuodessa. Esimiehet vaihtuivat ja välillä kehityskeskustelu tehtiin vain muutaman kuukauden tuntemisen jälkeen. Yrittäjänä olemme itsemme esimiehiä ja alaisia, joten tuikitärkeää aika ajoin katsoa missä mennään. Miksi siis emme pysähtyisi säännöllisesti antamaan itsellemme palautetta? Lyhyt, muutaman minuutin dialogi itsesi kanssa voi olla kultainen avain niin henkilökohtaiseen kasvuun kuin tyytyväisyyden tunteeseen itsessä.

Kuvitellaan tilanne, että olet juuri saanut projektin päätökseen, pitänyt tärkeän esityksen tai vaikka siivonnut kaapin, joka on odottanut huomiotasi kuukausia. Mitä teet seuraavaksi? Ryntäätkö suoraan seuraavaan tehtävään vai pysähdytkö hetkeksi ja kysyt itseltäsi:

  • Mitä tein hyvin?
  • Mikä olisi voinut mennä paremmin?
  • Mitä opin tästä?

Jos pysähdyt hetkeksi ja annat itsellesi rehellistä, mutta lempeää palautetta, luot arvokasta pohjaa sekä omalle kehityksellesi että itsearvostuksellesi. Tämä pieni, mutta merkittävä, teko muistuttaa sinua siitä, että olet riittävä, mutta samalla se pitää kehityksesi elävänä. Käymällä tätä dialogia itsesi kanssa, auttaa se dialogiin myös muiden kanssa. Matkan aikana on myös mielenkiintoista seurata, miten palautteen laatu itselle mahdollisesti muuntuu, millaisia sävyeroja siihen tulee.

Oma havaintoni tältä aamulta - kiireen voima syrjäyttää itsensä huomioimisen
Tämä havainto osui minuun äskettäin mentorointisession päätteeksi. Sovimme mentoroitavan kanssa, että teemme palautteenantoa itsellemme. Päätin käydä heti session jälkeen läpi muistiinpanoni ja tehdä pienen reflektiivisen arvioinnin: mikä meni hyvin, mitä voisin kehittää, mitä opin. Mutta mitä tein? Sukelsin suoraan puheluihin ja viesteihin, ja "itseni kuuleminen" jäi taka-alalle. Onneksi havahduin myöhemmin ja otin aikaa palautteelle. Tämä pieni korjausliike osoitti, että usein kiire huijaa meidät ajattelemaan, ettei pysähtymiselle ole aikaa – vaikka juuri tuo hetki olisi kaikkein arvokkain.

Lähde mukaan haasteeseen
Heitän sinulle haasteen: pysähdy päivittäin edes yhden suoritetun asian äärelle. Kirjoita ylös kolme kysymystä:

  1. Mitä tein hyvin?
  2. Missä voin vielä parantaa?
  3. Mitä opin tästä?

Kyse ei ole täydellisyydestä tai isoista asioista. Pysähdy vaikka sen äärelle, että sait vastattua hankalaan sähköpostiin tai pidettyä itsesi rauhallisena haastavassa tilanteessa. Kirjaa havaintosi ylös tai käy pieni dialogi mielessäsi – tärkeintä on huomioida itsesi ja luoda yhteys omaan tekemiseesi.

Mitä hyötyjä voit mm. saavuttaa?

  • Itsearvostus kasvaa: Pienetkin onnistumiset alkavat tuntua merkityksellisiltä – niiden huomioiminen on todella tärkeää.
  • Oppiminen tehostuu: Kun reflektoit, huomaat mahdollisesti toistuvia ajatus- ja käyttäytymiskaavoja mistä voit oppia.
  • Uteliaisuus ja motivaatio vahvistuu: Huomiointi ja havainnointi kiinnostaa ja motivoi jatkamaan – tekemisen merkityksellisyys kasvaa.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että olet tietoisesti läsnä itsellesi – annat arvon omalle ajallesi, panoksellesi ja kasvullesi. Tämä pieni teko voi muuttaa merkittävästi sitä, miten suhtaudut itseesi ja arkeesi.

Oletko valmis kokeilemaan?

Tee tästä rutiini – vaikka joka ilta ennen nukkumaanmenoa, työpäivän jälkeen tai heti tehtävän päätyttyä. Pysähdy, hengitä ja anna itsellesi hetki arvostusta. Kuka tietää, mitä kaikkea voit löytää itsestäsi. ❤