Miksi Kyllä vs. Miksi Ei

16.04.2025

Miksi Kyllä vs. Miksi Ei - motivaation syvät vedet

Usein löydämme itsellemme syitä olla aloittamatta tai jatkaa jotakin tavoitetta "miksi ei" -mentaliteetin kautta. Otetaan esimerkiksi kuntoilu. Aluksi innostun, teen venyttelyä ja joogaa täynnä intoa, mutta sitten arjen kiireet valtaavat tilan varatulta harjoitteluhetkeltä. Miksi en pysy säännöllisessä harjoitusrytmissä, vaikka tiedän niiden hyödyt keholle ja mielelle erityisesti ikääntyessä?

Mentoroinnissa päädyimme syventymään tähän kysymykseen. Keskustelumme avasi silmiäni syvällisiin kysymyksiin: Mitä haluan saavuttaa harjoittelulla? Miksi se on minulle tärkeää? Vastasin näihin kysymyksiin rationaalisesti, mutta jotain jäi puuttumaan – harjoittelusta ei tullut rutiinia.

Miten eri "laadut" vaikuttavat toimintaamme? Uudet ideat ja innostukset syntyvät helposti, mutta niiden toteuttamiseksi tarvitaan sitkeyttä ja jatkuvuutta. Oma elementtinikin, syntymäkartassani vallitseva tuli, syttyy nopeasti mutta sammuu pian. Tämä ilmentää haasteita sitoutumisessa pitkäjänteiseen toimintaan. Rutiinin myötä tarvitaan myös maa-elementtiä, joka tuo säännöllisyyttä ja jatkuvuutta.

Voin vahvistaa maan ja veden elementtejäni erilaisin hoidoin, mutta myös pysähtymällä kysymään itseltäni "miksi kyllä", kun hyvä harjoitus tai aloite uhkaa jäädä toteuttamatta.

Miksi Kyllä tai Miksi Ei - kaksi erilaista näkökulmaa

"Miksi kyllä" avaa mahdollisuuden uudelle tulkinnalle ja motivoi toimimaan. Se synnyttää positiivisia tunteita ja herättää uteliaisuutta. Se on kuin sytyttäisi innostuksen uudelleen ja innostaisi toimiin.

Toisaalta "miksi ei" keskittyy mielen analyysiin ja saattaa jopa estää toiminnan. Se voi nostaa esiin menneitä pettymyksiä ja itsekritiikkiä, mikä saa meidät epäröimään.

Näiden näkökulmien ymmärtäminen auttaa syventämään omaa suhdettani toimintaan ja motivoitumaan jatkuvuuteen.

Menneisyys, tulevaisuus ja miksi-kysymysten aikajänne

Kun kysyn itseltäni "miksi ei", huomaan usein katselevani taaksepäin. Mieleen nousevat aiemmat yritykset, jotka eivät kantaneet. Ne muistuttavat pettymyksistä ja kesken jääneistä hyvistä aikeista. "Miksi en jatkanut silloin?" "Miksi en onnistunut?" Nämä kysymykset sitovat minut menneeseen, ja saattavat synnyttää epävarmuutta tai jopa estää uuden aloituksen.

Sen sijaan "miksi kyllä" avaa yhteyden tulevaisuuteen. Se kutsuu kuvittelemaan, miltä tuntuu, kun tavoite on osa arkea tai kun pitkäjänteisyys alkaa tuottaa näkyviä hedelmiä. Miksi kyllä -kysymys kääntää katseen kohti toivottua suuntaa - millaista elämää haluan elää? Miten voin voida paremmin kuukauden, vuoden tai vuosikymmenen päästä? Se antaa mahdollisuuden rakentaa siltaa nykyhetkestä toivottuun tulevaisuuteen.

Tulevaisuuteen katsova "miksi kyllä" ruokkii toivoa, innostusta ja merkitystä. Menneisyyttä pohtiva "miksi ei" voi toki opettaa – mutta jos siihen jää kiinni, se voi myös jumittaa.

Ehkä juuri siksi on tärkeää olla tietoinen siitä, kummasta ajallisesta näkökulmasta miksi-kysymys kumpuaa. Menneisyys voi antaa viisautta, mutta tulevaisuus antaa suunnan.

Onko sinulla aihetta mitä voisit tarkastella "miksi kyllä" -kysymyksen kautta? ❤